A co z psem?

Tanie linie lotnicze i reularne. Połączenia lotnicze

A co z psem?

Postprzez Sabrina » Czw Kwi 23, 2009 11:50 am

A co z psem u Lufthansy? Ja mam szczeniaka Amstaffa i nie mam z kim go zostawić zwłaszcza w czewrcu. Czy lLufthansą mogę go zabrać? :oops: :?: :?: :?: :?:
Sabrina

Re: A co z psem?

Postprzez Patrycja » Wto Maj 19, 2009 4:13 am

W zależności od wielkości i wagi zwierzęcia, będzie ono mogło podróżować albo z pasażerem w kabinie albo w luku bagażowym samolotu. Ale e przypadku pewnych ras psów obowiązują specjalne przepisy przewozowe.

Konieczne jest dokonanie rezerwacji z odpowiednim wyprzedzeniem. Ale nie później niż na 24 godziny przed wylotem, kontaktując się telefonicznie pod numerem +49 - 1 60 58 38 42 67 lub też osobiście powiadamiając biuro biletowe na lotnisku.

Można też zabrać ze sobą na pokład samolotu małego psa lub kota, jeśli waga zwierzęcia wraz z klatką lub torbą, w którym jest przewożone, nie przekracza 8 kilogramów. Wymiary takiej klatki czy torby nie mogą przekroczyć 55 x 40 x 20cm. Lufthansa oferuje do przewozu małych zwierząt specjalne pudełka "Pet Box", które można bezpłatnie otrzymać w stanowisku odprawy pasażerskiej na niektórych stacjach.Dopuszczalny jest przewóz zwierząt w specjalnych kontenerach stanowiących własność pasażera, pod warunkiem iż mają one odpowiednie wymiary i są wodoszczelne.
Większe koty lub psy są przewożone w klimatyzowanych sekcjach luków bagażowych. Do przewozu zwierzat w lukach bagażowych wykorzystać można dowolne klatki, pod warunkiem iż spełniają one odpowiednie normy określone przepisami IATA (Międzynarodowe Stowarzyszenie Przewoźników Lotniczych). Specjalne klatki w różnych rozmiarach można również nabyć w dziale Lufthansa Cargo. Klatka musi być wystarczająco duża, aby zwierzę mogło w niej swobodnie stanąć na wyprostowanych łapach i obrócić się. Dalsze informacje w tym zakresie uzyskać można w biurze Lufthansa Cargo (tel. w Niemczech: +49 - 1 80 - 57 47 100).

Psy przewodnicy i inne psy niezbędne dla pasażera

Psy przewodnicy towarzyszące w podróży niewidomym i niesłyszącym oraz inne psy niezbędne dla pasażera w podróży, przewożone są bezpłatnie rejsami Lufthansy i mogą podróżować w kabinie pasażerskiej jednak trzeba o tym wcześniej powiadomić Lufthansę. :geek: :roll:
Patrycja

Postprzez EWUŚKA » Wto Sie 25, 2009 4:41 pm

a skad mam wziac ta klatke? :-(
EWUŚKA

Postprzez Felicja » Sob Lis 07, 2009 5:19 pm

do EWUŚKA: klatkę możesz kupic w sklepie zoologicznym lub w internecie. Trzeba tylko pamietac o przepisach i wymogach.

Ostatnio podbity przez Anonymous, Sob Lis 07, 2009 5:19 pm
Felicja

Powróć do Latanie - tanie i regularne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości