Bułgaria we wrześniu

o biurach podróży, dokąd pojechać, porady dla turystów

Bułgaria we wrześniu

Postprzez Sylphia » Śro Kwi 29, 2009 10:12 am

Witam,
ostatnio dużo słyszałam na temat uroków Bułgarii i chciałabym się tam wybrać. Czy ktoś może mi podpowiedzieć czy warto wybrać się tam w połowie września?
Sylphia

Re: Bułgaria we wrześniu

Postprzez PIT » Śro Kwi 29, 2009 10:15 am

na http://www.bulgaria.info.pl/ znalazłem takie info:
Sezon turystyczny w Bułgarii zaczyna się w kwietniu i trwa do października. Szczyt przypada na okres od połowy lipca do ostatnich dni sierpnia. Lepszym pomysłem jest przyjazd do tego pięknego kraju w maju lub czerwcu, a najlepiej we wrześniu. Turystów jest wówczas nieco mniej niż w czerwcu, a woda w morzu cieplejsza. Większa część Bułgarii leży w strefie klimatu umiarkowanego, regiony nadmorskie i południowe obejmuje klimat podzwrotnikowo-kontynentalny. Średnia temperatura dnia latem wynosi 27oC, morza 24oC. Lato jest długie i ciepłe. Upały są mało odczuwalne dzięki morskiej bryzie. Zimy są chłodne i wilgotne, a lata gorące i suche.
Ja potwierdzam, byłem dwa lata temu - i od ok 2 do 15 września codzienne było słońce :)
PIT

Postprzez Pola » Pią Maj 22, 2009 12:47 am

Hej,
ja byłam w ubiegłym roku i powiem tak - nie ma nic pewnego - teraz temperatury i tak szaleją wiec nie ma co zakładać nawet teoretycznie. Co prawda było ciepło, ale przez 4 dni lało bez przerwy ;/
Fakt- luźniej, turystów mniej - jeśli chcemy jechać odpocząć to i owszem - warto, ale jeśli chcemy poszaleć wieczorami w klubach to zostają tylko większe miejscowości - Złote Piaski, Słoneczny Brzeg bo np w Sozopolu po 01. 09 wszelkiego rodzaju kluby są już raczej nieczynne
Pola

Postprzez Halllaa84 » Sob Lis 07, 2009 10:06 pm

Pola: nie masz racji. Nawet w sierpniu czy lipcu pada ta często deszcz, ale z reguły są to przelotne ulewy...
poza tym rozrywki też jest dużo, wiadomo, w wiekszych miejscowościach (tak jak mówisz: Złote Piaski, Warna).
Ogólnie polecam Bułgarię - nie jest tak daleko ale bardzo przyjemnie i gorrrrrącoooo :):):)

Ostatnio podbity przez Anonymous, Sob Lis 07, 2009 10:06 pm
Halllaa84

Powróć do Turystyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości